tiistai 4. marraskuuta 2014

Satasesta vetoo (ongelmanratkaisua suhteessa kuukausittaisiin ruokamenoihin)






Miehen ollessa reissussa kävi pieni vahinko. Menin nimittäin sekaantumaan raha-asioihimme. Normaalistihan en jaksa katsella tilin saldoa. Tienaan, kulutan ja annan miehen pitää huolen siitä, että käyttötilimme ja säästötilimme välinen suhde pysyy tasaisen varmana.


Mitä menin tekemään? No menin miehen reissun aikana siirtämään liikaa rahaa säästötilille. Se taisi olla kuukauden 13. päivä, kun siirsin ylimääräisen rahan säästöön ja jätin käyttötilille 700 euroa loppukuukauden varalle. Tein tietysti väärin, koska miehellä on kuulemma olemassa tietynlainen kaava siihen, kuinka lasketaan kuukauden käyttövarat ja minkä verran voi siirtää rahaa säästötilille. Minä siihen, että - Herttinen, kyllähän nyt 700 euroa riittää loppukuulle!! Lyödään vaikka satasesta vetoa! Ja niin löimme 100 eurosta vetoa, riittäisikö kyseinen summa loppukuun menoihin. Me, joilla on yhteiset rahat ja yhteiset tilit.


Päivien ja viikkojen kuluessa mies naureskeli minulle, koska eihän tuo summa vaan millään riittäisi. Minä yritin sinnikkäästi, että kyllä kuule riittää. Niin vaan kävi, että tili huusi tyhjyyttään ennen kuukauden loppua ja jouduin nielemään tappioni. Minähän en mitään purematta niele, joten seuraa pohdintaa missä mennään vikaan.


Emme tilaa lehtiä, harrastamme ilmaiseksi tai hyvin halvalla, ostamme vähän tavaraa tai uusia vaatteita. Käymme harvakseltaan ulkona syömässä, eikä kummallakaan tule kuluja työmatkoista. Ruoka. Sen täytyy olla se kallis ruoka! Syydämme varmasti suurimman osan käyttövaroistamme ruokakauppaan.


Käyn noin kerran viikossa isommilla ruokaostoksilla, jolloin täytän koko jääkaapin. Tämän lisäksi kaupassa tulee käytyä useasti pienemmillä täydennysostoksilla. Usein iltalenkillä ollessani tulee mieleen  maustamaton jogurtti on loppu tai käynpä ostamassa hedelmiä. Nuo extempore-ostoskerrat taitavat olla ensimmäinen ongelmakohta, kun tarkastelee kuukausittaisia ruokamenoja. Harvoin nimittäin jää kauppareissu satsumapussiin tai litraan A-jogurttia. Kummasti sitä vaan pienessä nälässä poimii ostoskoriin milloin mitäkin täytettä. Useimmiten tuo satsumanhakureissu päättyykin noin 25 euron loppusummaan kassalla.


Toinen ongelmakohta meidän ruokalaskun muodostamisessa on varmasti pitkäjänteisyyden ja suunnitelmallisuuden puuttuminen ruokalistan laatimisessa. Muutaman päivän ruokalistan laatiminen ja kaupassa käynti sitä varten kerryttää helposti ison summan kuukaudessa.


Kolmas syyllinen ruokalaskun kerryttäjänä on ehdottomasti se, että kokkaan usein "kertaluonteisesti". Valmistan ruokia, jotka tulee syötyä yhdellä kerralla. Jääkaappiin ei jää ruokaa, vaan seuraavana päivänä on edessä taas uusi ruoanvalmistus. Pitää pohtia mitä kokkaisi ja käydä mahdollisesti kaupassa hakemassa lisää tarvikkeita. On sanomattakin selvää, että tällä tyylillä kauppaan syytää ylimääräistä rahaa.


Syöminen on mukavaa ja hyvä ruoka vielä mukavampaa. Jokapäiväinen ruoanvalmistus alkaa kuitenkin pidemmänpäälle nyppiä kuukausittaisesta ruokalaskusta puhumattakaan. Niukalle linjalle tai säästökuurille ei ole tarvis lähteä, mutta voisiko vähän skarpata? Voisi. Niinpä:


Ongelmat ja ratkaisuehdotukset (yritykset) ongelmiin

  1. Kaupassa käynti useasti viikossa   >   ruokaostosten suunnittelu ja kaupassa käynti vain kerran viikossa
  2. Lyhytjänteinen ruokalistan suunnittelu   >   ruokalistan suunnittelu kerralla seuraavaksi kahdeksi viikoksi
  3. Ruoanvalmistus päivittäin   >   valmista ruokia, joista riittää useaksi päiväksi

Kuulostaa tylsältä, mutta saattaisi toimia. Pistetään siis täytäntöön. Seuraavan kuukauden aikana kerään jokaisen kuitin talteen ja kuukauden lopussa katson mitä olen saanut aikaiseksi. Suunnittelen kahden viikon ruokalistat kerralla. Käyn jokaisen viikon maanantaina kaupassa ja ostan tulevalle viikolle vain tarkkaan harkitut ainekset ja tarvikkeet, enkä tee extempore-kaupassa käyntejä. Arkena teen ruokia, joista riittää myös seuraavalle päivälle.



Huomenna jaan kanssanne tulevan kahden viikon setin. Eli mitä meillä syödään seuraavan kahden viikon aikana.






P.S. Kuvassa pojan apuja sinulle, mikäli mielikuvituksenpuute iskee ja kaipaat ruokavinkkejä (ja tahdot kokata aika usein).





Ilona









18 kommenttia:

  1. Meidän taloudessa on pohdittu samoja asioita viimeaikoina. Olemmekin petranneet huomattavasti etenkin ruokaostosten suhteen ja sen avulla "säästäneet" hieman. Oikeastaan rahaa ei ole riittänyt säästöön, vaan ruokaostoista säästetyt rahat ovat menneet muuhun pakolliseen elämiseen - tai pieneen extraa, kuten eteisen penkin hankintaan.
    Ja kyllä, ruokien suunnittelu viikoksi eteenpäin ja laatikko-/keittiruoat ovat hyvä keino säästää. Kasviksia jää loppuviikosta aina yli ja käytän jämät sosekeittoihin. Kylkiäisiksi vielä tuoreet kotitekoiset sämpylän, niin ai että! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä se, laatikkoruoat ja keitot säästävät. Ja juuri ne tuntuvat jostain syystä tylsimmiltä ruoilta kaikista maailman vaihtoehdoista. Mutta ei auta :)

      Jotenkin se, kun meilläkään ei olisi tarve säästää ruoasta..mutta se ajatus - Jos puolet pienemmällä summalla kuukaudessa pärjää, kun vähän tekee töitä asioiden eteen..

      Poista
  2. Jes, tänne tänne ne ruokavinkit! Meillä kyllä suunnitellaan mitä kokataan ja millon, käydään noin kerran viikossa isot ostokset+viikolla jos joku maito tai leipä loppuu (ja kyllä, valitettavasti niillä reissuilla hyvin USEIN huomaa tarvitsevansa myös sen mätön, ja sen herkkujugurtin, ja sen extramahtiteepaketin, joka maksaa liikaa ym.) Meillä meni vielä puolisenvuotta sitten n.250e/kk ruokaan. No pääs pien lipsahus ja nyt menee noin satanen enemmän - kesästä puhumattakaan. Ah grilliruoka ja muut herkut - miten ne voikin maksaa hunajaa..Melkein (lue HUUSIN, enkä mitään melkein) järkytyin yks päivä, kun luulin meidän käyttäneen 600e kuussa ruokaan!! No onneks se oli vaan kahen kuukauden ynnäys..Mutta, kyllä. Ruokaan menee ja siitä se on varmaan säästettävä, että pennit riittää kaikkiin remppoihin ja muihin elämän peruskuluihin...

    Ruoka se on suomessa niin ihanan "halpaa". Ens kesänä todellakin on se jumalaton kasvimaa. (Ja lehmä. ja possu. ja kanat. Ja mitäniitänytsaakotonakasvattaalihoiks? Tai no haaveissa ainakin)

    Mutta silti. On se ruoka vaan niin hyvää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, älä odota mitään kouluruokalistaa hohdokkaampaa :D

      Herkkujogurtit on muuten paha kompastus. Mun pahe on Juustoportin lakka, vanilja- tai kirsikkajogurtti. Niissä on kyllä niin paljon sokeria, että tieto siitä auttaa hyvin välttämään noita.

      Kuulostaa hyvältä, eikun kohti omavaraistaloutta!

      Poista
  3. Täällä on pohdiskeltu samoja asioita...Mihin ihmeeseen se tili aina katoaa ja minusta tuntuu, että käymme ainostaan ruokaostoksilla. Toki pieniä muitekin hankitoja saattaa kuukauden aikan olla, mutta ruoka nielee suurimman osan rahoista heti laskujen jälkeen. Olemme kokeilleen myös isompaa kertaostoskäyntiä, mutta meilläkin tuppaa tulemaan täydennysotoksia ja ne vasta kalliita ovatkin. Ruokalistaakin on kokeiltu, mutta siitäkin lipsuttiin liian helposti. Tässä perheessä tarvitaan enemmän päättäväisyyttä asian suhteen ja juurikin ruokia, joita voidaan syödään useammin kuin kerran. Mukava nähdä sinun ruokavinkkisi!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä minäkin itselleni totesin, että kuukauden juuri ja juuri ehkä jaksaa tsempata jonkun ruokalistakokeilun kanssa ;) Lipsuminen on vaan liian mukavaa ja helppoa.

      Poista
  4. Seuraan mielenkiinnolla listojesi kehittymistä. Minä en tykkää erikoisemmin jokapäiväisestä kokkaamisesta, varsinkin kun osa syömäkunnasta nirsoilee, joten teen isoja satseja kerralla. Kuuden hengen taloudessa ne satsit ovat oikeasti suht isoja. Lisäksi meillä syödään usein jämiä, niin että kaksi syö keiton jämät, kaksi pastan jämät ja ne kaksi nirsoilijaa sitten pinaattilättyjä. Näin koen myös, että meillä syödään suht terveellistä kotiruokaa, kun noita eineksiä ei ihan joka päivä saa!

    ps. Puuroa lounaaksi, niin johan rahakukkaro kiittää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On varmaan vielä ihan oma juttunsa kokata isolle perheelle ja samalla yrittää tehdä satseja, jotka riittäisivät seuraavaan päivään.

      Mun olisi pitänyt ehkä aikanaan panostaa enemmän jääkaapin tilavuuteen, kuin ulkonäköön, niin säästäminen ja kaupassa käynti olisi siltäkin osin helpottunut.

      Poista
  5. Me siirryttiin käymään joka-päivä-kaupassa sijaan kahdesti viikossa kaupassa jokunen vuosi sitten. Suunnittelen aina ruoat välille ma ilta - pe lounas ja pe ilta - ma lounas. Kaupassa käydään maanantai ja perjantai iltana. Jotenkin tuo rytmi toimii meillä. Silti nyt viime aikoina on alkanut rassaamaan tuokin kaupassa käynti, joten suunnittelin, että ainakin tämän joulun alusajan tilaan ruoat netistä. Jos ne valmiit kassit käy vaan autokaistalta noutamassa, siitä ei montaa euroa tule lisämaksua, mutta hermot säästyy kun ei tarvitse kaikkien kerran vuodessa kauppaan vääntäytyvien kanssa hidastella kaupan käytävillä, ei neuvotella lasten kanssa kauppaan liittyvistä (itkua aiheuttavista) asioista eikä tule heräteostoja! Kuvittelen sen toimivan näin ;) Toivotaan että tuo jotain säästöäkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa aika toimivalta ja jotenkin luonnolliselta kaupassakäyntirytmiltä. Otan ehdottomasti kokeiluun, jos tämä kerran viikossa ei riitä. Tosin olen myös suunnitellut tuota kauppakassipalvelua..mutta ihan vielä en ole valmis moiseen. Kaupassa käyminenhän on vähän myös sellaista "äidin omaa aikaa" (hui).

      Poista
  6. No tätäpä juuri.
    Meillä on erilliset tilit ja mä maksettuani 90% kauppareissuista viisi vuotta sain tarpeekseni ja aloin pitämään listaa ruokakuluista. Ei se kauppalasku ole kutistunut mutta miehelle konkretisoitunut - harmi vaan että sen ratkaisuehdotus galaktisiin kustannuksiin on aina se sama "tee halvempaa ruokaa".
    Jään tänne(kin) seurailemaan miten homma etenee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Looginen ehdotus sinänsä :)
      Se vaan, kun ruoka on hyvää. Ja sellainen ruoka, mitä tekee mieli syödä, vielä parempaa.

      Poista
  7. Käyn kerran viikossa tai kahdessa kaupassa. Täytyy sanoa, että ostan laadukasta ruokaa, mutta ruokalaskut on silti samaa luokkaa kuin perheissä, joissa satsataan eineksiin tai muutoin huonompaan laatuun. Sen ihmeemmin en kyllä suunnittele, ärsyttää oikein miten aina kärryyn valikoituu samat tuotteet. Yksi syy tosin tähän harvakseltaan käymiseen on puhtaasti se, että käyn kaupungissa ostoksilla ILMAN lapsia ja tuppukylän kaupat on niin kalliita, ettei siellä uskalla nenäänsä näyttää ;)

    -Pappadiippa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ei eineksiin kannata satsata :D

      Olen kyllä huomannut saman, että kaupasta tulee aina ostettua samoja tuotteita (ja tehtyä samoja ruokia). Ja että pienet kaupat on kalliita (ja ankeita).

      Poista
  8. Tästä on meilläkin paljon keskusteltu. Pitäisi käydä kerran viikossa kaupassa, pitäisi suunnitella ruokalistat, pitäisi ja pitäisi. Välillä tsempataan, mutta yritykset lopahtaa aina nopsaan. Nyt hoitovapaalla (lue: kroonisessa rahattomuudessa) todellakin pitäisi! Mutta kun olen niin fiilisihminen. Mitä tänään tekisi mieli syödä jne, niin tämä asia tuntuu tosi bläähjutulta. Sen olen huomannut, että oikeasti säästää, kun käy tuossa saksalaisessa ruokakaupassa. Siihen olen nyt yrittänyt vähän panostaa. Alku kai sekin. ;) Ruokaa teen kyllä usein niin, että siitä riittää toisellekin päivälle.

    T. Okm

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon kanssa fiilisihminen ruokien suhteen. Siksi tää kokeilu tuntuukin niin mahdottoman tylsältä. Syömisiin kajoaminen oli se sitten herkkulakon muodossa tai suunnitelmallisempana ruokalistana, on vaan niin väärin. Elämästä lähtee se tietynlainen nautinto. Toivotaan, että kaikkeen tottuu.

      Poista
  9. Jes! Mielenkiinnolla odottelen, että mitä tästä seuraa.

    Niinkuin mä tosiaan maanantaina mainitsin, mua on auttanut se, että tilaan ruuan Kauppahalli24:sta, mut siis tietty saman homman voi hoitaa suunnittelemalla ja menemällä itse ostoksilla - lopputulos on sama - vähemmän käyntejä, vähemmän ylimääräisiä ostoksia, vähemmän hävikkiä ja vähemmän rahaa. Niissä valmiissa ruokakasseissa on se kiva puoli, että pääsee tekemään ihan uusi reseptejä (Anton&Anton ruokakassi ja Keittiökaverit), mutta mikä estä kurkkimasta heidän ruokalistoja inspistä hakiessa ;)

    Meille muuten tuli kassi viimeksi eilen. Ja tänään tehtiin ihan superhyvää kalaseljankaa. Nam!

    VastaaPoista

Kiitos!