maanantai 28. huhtikuuta 2014

Vappumunkit (ohje)





Vappumunkit pullataikinasta (n.50kpl)


Ainekset

- 5 dl maitoa (tai vettä)
- 2 pussia kuivahiivaa
- 2 kananmunaa
- 1 pötkö kardemummaa
- 1,5 tl suolaa
- 1,5 dl sokeria
- 10-12 dl vehnäjauhoja
- 150 g sulatettua voita


Keittämiseen
- 500 g kookosrasvaa (kookosrasva voitti munkkienpaistorasvojen makuvertailun)

Kuorrutukseen
- n. 2-3 dl sokeria


1. Sekoita kuivahiiva, osa jauhoista (n.3 dl), suola, sokeri ja kardemumma.
2. Lämmitä maito yli 42 asteiseksi (tämä lämpötila tuntuu huomattavan lämpimältä kädelle) ja sekoita kuivien aineiden joukkoon.
3. Lisää kananmunat ja jatka jauhojen lisäämistä.
4. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja loput jauhot. Taikinan pitäisi nyt olla kiinteää ja irrota astian reunasta.
5. Peitä taikina liinalla ja anna kohota lämpimässä kaksinkertaiseksi (olen huomannut, että hyvä keino kohottaa pullataikinaa on laittaa se uuniin ja uunista vain pelkkä valo päälle..valo tuo sopivan kohotusöämpötilan uuniin.)
6. Leivo taikinasta reilun sormen paksuisia pötköjä. Jaa pötköt noin 15cm pituisiksi paloiksi ja tee pötköistä rinkelin muotoisia.
7. Munkkeja ei tarvitse varsinaisesti kohottaa. Ne ehtivät leivontavaiheessa kohota hieman ja se riittää.
8. Paloittele kookosrasva paistokasariin ja kuumenna rasva paistovalmiiksi (Pidä paistokasarin kansi lähettyvillä turvallisuuden vuoksi. Mikäli rasva syttyisi palamaan, kansi päälle!) Voit tarkistaa rasvan kuumuuden laittamalla pienen palan taikinaa paistumaan rasvaan. Jos rasva ja taikina alkaa poreilla, on rasva tarpeeksi kuumaa.
9. Varaa työtasolle talouspaperilla päällystetty leivinpaperi, syväreunainen lautanen, jossa on sokeria ja leivinpaperi, johon voit laskea valmiit sokeroidut munkit.
10. Paista kuumassa rasvassa kerrallaan 5 munkkia (näin rasva ei jäähdy liikaa ja homma pysyy kasassa). Kun munkit ovat ruskistuneet toiselta puolelta, käännä ja paista toinen puoli.
11. Nosta munkit talouspaperin päälle valumaan (Vain muutamaksi sekunniksi. Jos ehtivät kuivua liikaa, ei sokeri tartu munkkeihin.) Sillä välin kun munkit valuttavat ylimääräisen rasvan, ehdit nostaa seuraavat munkit paistumaan.
12. Sokeroi munkit.
13. Nam.





Ilona





10 kommenttia:

  1. oih, pääseeköhän sitä vappufiilikseen tänä vuonna ollenkaan? Pikkusen liian nopeaan tulee "taas" uusi juhla..vastahan oli pääsiäinen. Vappupallot on kuitenkin jo tyssin toimesta hommattu, keskiviikkona hoitopaikassa naamiaiset joten ehkä sitä intautuu vielä :)

    Sima ei kyllä kerkeä enää. Munkit ehkä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo vappu tulee ihan supernopeasti. ja kohta on jo äitienpäiväkin. apua tätä ajankulun nopeutta.

      Auringonpaiste vappuna olisi ollut aika jees ja tuonut vappufiiliksen. Yhdessä kirkuvien lokkien ja vappupallon kanssa. Mutta taitaa jäädä haaveeksi. Siis se auringonpaiste.

      Munkit ehtii vielä! Viimeinen simapullo hörpättiin just tänään illalla :)

      Poista
  2. Voihan munkki. Oikein pystyn kuvittelemaan miten ihanalta maistuu tuore munkki. Vuoden päästä kun tää imetys on over, vedän itseni ähkyyn vappumunkeista.

    Ok:llä oli muuten toinen korva tulehtunut. Osui epäilys oikeaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huom huom, taikinan pystyy tehdä myös veteen :)

      No voi toista. Onneksi oli lääkäri. Ja niin se äiti vaan tietää parhaiten!

      Poista
  3. Hieman helpotusta munkkien tekoon: Taikina kannattaa pyöritellä palloiksi kuten ihan tavallisia pikkupullia/sämpylöitä tehdessä. Kun pallot ovat sitten hetken kohonneet, tehdään juuri ennen paistoa sormin keskelle reikä, jota suurennellaan etusormin "venytellen". Mahdolliset rypyt ja epätasaisuudet siliävät paistettaessa. Nämä pysyvät takuulla kiinni paistettaessa! Hauskaa vappua ja makoisia munkkihetkiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo noin mä katsoin, että martat tekivät, kun tv.ssä näytettiin joskus. Hyvä vinkki!
      Mun munkit on vähän persoonallisia ja epätasaisia :)

      Huomenna pakkasesta munkit sulamaan ja sokerointi vaan, niin toivotaan, että maistuvat.

      Poista
  4. Kiitos munkkiohjeesta! Linkitin tämän tekstin omaan blogiini tänne :)

    VastaaPoista

Kiitos!